VEČ O FOMBU

DEJSTVA O FOMB-u

Festival oblikovanja Maribor – FOMB je nastal pred 7 leti kot nadgradnja že obstoječih projektnih dni. 

DELAVNICE – FOMB poteka zjutraj v šoli v obliki delavnic, kamor so vključeni dijaki SŠOM. Delavnice so vsebinsko različne, večinoma jih izvajajo učitelji SŠOM.

STROKOVNI DNEVI – V zgodnjih  popoldanskih urah se odvijajo posamezni dnevi, glede na smer izobraževanja: dan medijcev, dan frizerjev in dan oblikovalcev. Vsak dan je namenjen motivaciji mladih in ostalih, potekajo predstavitve, okrogle mize, produkcije in določene smeri. Povabimo posebne goste, znane osebnosti in strokovnjake na področju dneva, ki ga organiziramo. S tem želimo tudi promovirati poklic in okolico seznaniti z razvojem in trendom  strokovnega izobraževanja. Kar je še posebej pomembno je, da poskušamo celotno prireditev posneti, objavljati, organizirati … s pomočjo dijakov in le malo s pomočjo zunanjih ponudnikov (kolikor nam pač oprema, ki jo imamo, ne zadostuje). 

RAZSTAVIŠČNI PROSTORI – Del FOMB-a se dogaja tudi  v razstaviščnih prostorih na različnih lokacijah v Mariboru, kjer so otvoritve razstav naših dijakov, udeležencev natečaja in učiteljev in seveda omogočeni ogledi le-teh. S tem spodbujamo mlade k druženju, umetnosti in h kulturi ter jih predstavimo okolju.

SLAVNOSTNA PRIREDITEV – Zadnji  dan FOMB-a je vedno slavnostna prireditev za dijake naše šole in nižjih letnikov nekoliko prej; za zaključne letnike ter zunanje v pozni popoldanski uri. 2018 je bil FOMB organiziran kot open air, na katerega je prišlo okoli 3500 ljudi. Običajno pa zadnja (tretja) izvedba slavnostne prireditve z druženjem napolni največjo dvorano v Maribox-u z zunanjimi gosti, okoli 450 ljudi.

Slavnostna prireditev je obogatena s kulturnim programom v izvedbi dijakov SŠOM (pevci, plesalci, glasbeniki, moderatorji), modno revijo, predstavitvijo pričesk, kolažem izdelkov, kot so animacije, filmi, oblikovalski izdelki idr. Slavnostno prireditev običajno tudi otvorijo nagovori pomembnih osebnosti (župan mesta, predsednik OZS …). 

FESTIVALKO –  Festivalski časopis, ki nastaja v času FOMB-a z vsebinami, ki se dogajajo, s fotografijami dogodkov, delavnic, oseb, ki to želijo.

BILTEN – Vsako leto SŠOM izda bilten s programom, slikovnim materialom, imeni aktivnih udeležencev, ki je informacijskega značaja, hkrati pa dokazilo o prisotnosti kot referenca na poti uspeha.

TV PRISPEVKI – dijaki novinarskega krožka se pogovarjajo z udeleženci, pripravijo prispevke, jih montirajo in objavljajo. V ekran želijo ujeti trenutke v ozadju FOMB-a.

KULTURNI PROGRAM – med mladimi je mnogo talentov, plesalcev, glasbenikov, pevcev, igralcev. FOMB je njihovo prizorišče, ne glede na ljubiteljsko ali profesionalno zgodbo na kulturnem področju. Brez njih si slavnostne prireditve in spremljevalnih dogodkov ne moremo predstavljati.

SPREMLJEVALNI PROGRAM – FOMB je opremljen z bogatim spremljevalnim programom, kjer se predstavijo različni zanimivi gosti ob otvoritvi razstav. Spremljevalni program ni del virtualnega dogajanja.

Vsako leto od 750 dijakov aktivno sodeluje večina dijakov (snemalci, monterji, fotografi, oblikovalci, frizerji, manekeni itn.) Namen FOMB-a je, da se dijaki različnih programov med seboj naučijo timskega dela in sodelovanja, tako kot to poteka na vseh prireditvah in da svoje znanje prelijejo v realno okolje.

Vsako leto nekaj dodamo, nekaj spremenimo.

COVID ZGODBE- Zaradi razmer povezanih s Covid 19 se FOMB prilagaja situaciji. Leta 2021 je bil postavljen v virtualno okolje. Vsako leto nekoliko drugače – odvisno od razmer, če pa je le možno, pa v živo.

Delavnice v dopoldanskem času potekajo po posebnem FOMB urniku. Vsako delavnico vodi določen učitelj, ki tudi pripravi vsebinsko zasnovo in potek dela ter končni izdelek delavnice. Na delavnicah so tisti dijaki, ki niso del dneva, ki je namenjen stroki (npr. dan medijcev – na delavnicah so dijaki programov FRI in TO, dijaki programa MT tisti dan spremljajo popoldanski program namenjen gostom medijske stroke in v šoli opravijo naloge, ki so vezane na program).

NATEČAJ – pred FOMB-om običajno izvedemo tudi natečaj in s tem prepoznavnost šole ponesemo po celotni Sloveniji in izven meja. Udeležence natečaja pa predstavimo okolju. Vsako leto se določi tema natečaja, ki je iztočnica za izdelek.

ORGANIZACIJA – FOMB je v organizaciji SŠOM. Za tiste dijake, ki aktivno sodelujejo pri pripravi, izvedbi ter za udeležence natečaja, pa dodatna referenca pri iskanju službe, pridobitvi posla in prepoznavnosti na trgu dela po zaključku šolanja.

SPLETNA STRAN FOMB.SI je živa stran Festivala, ki se dopolnjuje pred, med in po festivalu, zato jo je vredno sproti spremljati.

DRUŽABNA OMREŽJA (FB, TWITTER, INSTAGRAM)– Družbena omrežja so namenjena vsem radovednim in slučajnim gostom naših vsebin. Če jim je všeč pošljejo dalje, če ne, pa …

V ŽIVO (LIVE STREAMING) – FOMB dogodki so vsa leta potekali tudi preko živega prenosa v izvedbi SŠOM. Posneti prenos ohranja svojo zgodbo še za mnoge generacije na YOUTIBE kanalu.

VIRTUALNO OKOLJE –Že nekaj časa je virtualno okolje nepogrešljiv del FOMB-a.

MOŽNOST ZA POSLOVNE STIKE – FOMB nudi možnost sodelovanja s širokim spektrom gostov na strokovnih področjih, s podjetji, s posamezniki. Vsi, ki se želijo predstaviti v okviru našega koncepta, so dobrodošli. Vsi, za katere menimo, da so zanimivi, bodisi kot sogovorci, bodisi kot ustvarjalci, pa jih tako sami povabimo.

MEDNARODNOST FOMB-a – FOMB je slovenski in evropski festival, ki vsako leto privabi več mednarodnih udeležencev. Skozi sodelovalno okolje projektne mreže šole in posameznikov ga spoznavajo širom sveta. Udeleženci natečaja, predvsem mladi, pa s tem krepijo medkulturno povezovanje, dosegajo mednarodne uspehe in navezujejo družabne stike.

DRUŽENJE – Osebni stiki, stisk roke, pogovor, prijetno ozračje, nerodnosti, dobra družba, spontani dogodki, neznane osebe, vse generacije – to je FOMB.

Več o FOMB-u najdete na http://2021.fomb.si/  ali pa preko šolske spletne strani http://ssom.si/

Stran se sproti dopolnjuje.